Modele finansowania w kulturze: od mecenatu po crowdfunding.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) spożyć cukry z soku z winogron, by oswobodzić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest pomiędzy 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry pomiędzy 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury buchania – dowiedz się znacznie więcej na witrynie internetowej wina. Wina mają w dodatku niewielkie ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one prostolinijnym skutkiem fermentacji, niemniej jednak hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za wsparciem przedsięwzięcia enzymów. Bo pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina zawierają sporo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W niektórych przypadkach się podgrzewa sok, żeby wyeliminować tą kompozycja metylową, chociaż w takiej ilości nie jest ona złośliwa dla organizmu.
1. Kontynuuj
2. Wejdź
3. Kliknij dla szczegółów
4. Kliknij tutaj
Historia mody: jak ubrania odzwierciedlają naszą kulturę.